TECHNIEK

Verschillende technieken maken deze hobby leuker. Om een beetje wegwijs te geraken leg ik bij elke techniek kort uit wat het is en hoe het werkt. Je ziet ook bij elke techniek een YouTube filmpje van bekende Stampin’Up! demonstrators die het goed kunnen uitleggen en ik verwijs je naar de pagina waar je de benodigde materialen voor de betreffende techniek kan vinden.

Flowering ZInnia s collectiepakket met techniek voorbeelden

FLOWERING ZINNIAS-COLLECTIEPAKKET: Een mooi voorbeeld van gecombineerde techniek!

STEMPELSET SIMPLY ZINNIA (10% korting)
* 7 clingstempels
SIMPLY ZINNIA-STANSEN (10% korting)
* 15 stansen, grootste stans: 6,4 x 10,2 cm.
* Geschikt voor de mini-stans- en embossingmachine
3D-EMBOSSINGMAL ZINNIA,
* Grootte: 15,2 x 15,9 cm.
* Te gebruiken met een stans- en embossingmachine
DESIGNPAPIER 30,5 x 30,5 cm.
* 12 vellen papier met dessin: 6 dubbelzijdige ontwerpen, 2 van elk ontwerp
* 200 PAILLETTEN, 4 mm en 5 mm

Art.nr. 163485 Prijs €101,75

Verkrijgbaar vanaf 5 maart 2024

Een aquarel, via het Franse aquarelle vanuit het Italiaanse acquarello of acquarella, “gewassen tekening”, is een met waterverf gemaakt schilderij. Aquarellen of waterverven is een schilder techniek waarbij eerst pigmenten worden opgelost in water en daarna met een penseel op (aquarel)papier worden aangebracht. Het resultaat geeft een unieke vloeiende, transparante uitstraling. 

Blending is een techniek om meerdere kleuren zo natuurlijk mogelijk in elkaar over te laten lopen. Door middel van overgangen van verschillende tinten te blenden (mengen) krijg je namelijk hele mooie resultaten. Zo kan je zowel warme als koele kleuren tóch in elkaar over laten gaan. Je kan hiervoor blending brushes of sponsjes gebruiken. Je kan er zodoende onmogelijk mooie achtergronden mee maken of kleine details diepte mee geven.

Embossing kan je op 3 manieren uitvoeren, namelijk deze: droog embossen met mallen of een embossingpen, heat embossen en je kan met pasta embossen. Het komt allemaal neer op patronen aanbrengen door middel van reliëf .

Embossing mallen hebben een negatieve en positieve zijde waartussen je je kaartkarton legt. Vervolgens draai je dit tussen polycarbonaat platen geheel door je embossing machine en je hebt een prachtige reliëfafdruk. Een embossingpen is als tekenen maar dan met reliëf ipv een afdruk te maken.

Heat embossing doe je met een antistatisch zakje, plakinkt, poeder en een soort föhn (maar die niet blaast maar alleen verwarmt, het heet een heatgun of hittepistool) een afdruk maken of accentueren. Dat doe je als volgt:

Stap 1: Wrijf eerst met het ant-statisch zakje over het kaartkarton. Breng daarna de embossinginkt (VersaMark) aan op de stempel of rechtstreeks op het oppervlak van je project.
Stap 2: Druk dan de stempel stevig op het papier of het gewenste oppervlak.
Zorg ervoor dat de inkt gelijkmatig wordt aangebracht op het ontwerp. TIP: Gebruik een stempelhulp hiervoor zodat je zeker weet dat je alle lijntjes hebt gestempeld.
Stap 3: Terwijl de inkt nog nat is, strooi je het embossingpoeder gelijkmatig over het gestempelde ontwerp.
Zorg ervoor dat het poeder alle geïnkte delen goed bedekt.
Stap 4: Kantel het project voorzichtig om het overtollige poeder te verwijderen. Het poeder blijft alleen aan de geïnkte delen plakken. Verwijder ongewenste vlekjes met een smal vlak penseeltje (ik gebruik soms zelfs een naald hiervoor).
Stap 5: Gebruik het warmtepistool om het embossingpoeder te smelten. Houd het pistool op ongeveer 5-10 centimeter afstand van het project en beweeg het dan constant om gelijkmatig smelten te bevorderen. Als alles is gesmolten ben je klaar met verhitten.
TIP: verwarm eerst de achterkant van de gestempelde en bepoederde afbeelding en daarna pas de voorkant, voor een mooier resultaat en om krullen van het papier tegen te gaan.
Stap 6: Laat het project enkele seconden afkoelen nadat het poeder volledig is gesmolten. Het wordt snel hard en behoudt dan zijn verhoogde, glanzende textuur. Daarna kan je het gebruiken op je project.

Ponsen zijn super handige tools om zo vormen snel uit te snijden (stansen). Je kan vaak de vorm ook nog aanpassen zodat je er oneindig veel méér mee kan doen dan waar deze eigenlijk voor bedoeld is.

Stansen is het drukken van een vorm uit karton of papier. Alles wat niet met een snijmachine kan worden uitgesneden wordt meestal gestanst. Stansen (of snijmallen of dies) zijn dunne metalen snijvormpjes. Voor deze techniek gebruik je een stans- en embossingmachine. Een soort van handzame wals met platen waarop je je papier en je stansje legt en daarna (door aan de hendel te draaien) komt dit samen onder wals en snijdt de stans zodoende het vormpje uit.