EMBOSSING

Gebruik onze stans- en embossingmachines om naast eenvoudig vormen uit te snijden óók textuur op je papier aan te brengen. Door de embossing techniek krijg je een 3D effect omdat het patroon in het papier wordt gedrukt. Zo creëer je met dit gereedschap de mooiste projecten met papier.

STANS- en EMBOSSING MACHINES

3D-EMBOSSINGFOLDERS

HYBRIDE EMBOSSINGFOLDERS

De stans past precies over de grote hartjes in de embossingfolder, je koopt ze samen als 1 artikel

Zoals je ziet kan je de stansen die in de set zitten ook prima zonder stempelset gebruiken.

EMBOSSINGFOLDERS

Naar mate er meer 3D en Hybride embossing mallen komen neemt het aantal reguliere af. Dit zijn ze.

KLEINE EMBOSSINGFOLDERS

Gelukkig zijn er ook kleinere embossingfolders, speciaal gemaakt om óók te kunnen gebruiken met de mini stans- en embossingmachine.

HEAT EMBOSSiNg

Heat embossing doe je met een antistatisch zakje, plakinkt, poeder en een soort föhn (maar die niet blaast alleen verwarmt) een afdruk maken of accentueren. Het gaat als volgt:

Stap 1: Wrijf eerst met het ant-statisch zakje over het aartkarton. Breng daarna de embossinginkt (VersaMark) aan op de stempel of rechtstreeks op het oppervlak van je project.

Stap 2: Druk de stempel stevig op het papier of het gewenste oppervlak.
Zorg ervoor dat de inkt gelijkmatig wordt aangebracht op het ontwerp. TIP: Gebruik een stempelhulp hiervoor.

Stap 3: Terwijl de inkt nog nat is, strooi je het embossingpoeder gelijkmatig over het gestempelde ontwerp.
Zorg ervoor dat het poeder alle geïnkte delen bedekt.

Stap 4: Kantel het project voorzichtig om het overtollige poeder te verwijderen. Het poeder blijft alleen aan de geïnkte delen plakken.

Stap 5: Gebruik het warmtepistool om het embossingpoeder te smelten. Houd het pistool op ongeveer 5-10 centimeter afstand van het project en beweeg het constant om gelijkmatig smelten te bevorderen. Als alles is gesmolten ben je klaar met verhitten.
TIP: verwarm eerst de achterkant van de gestemppelde en bepoederde afbeelding voor een mooier resultaat en om krullen van het papier tegen te gaan.

Stap 6: Laat het project enkele seconden afkoelen nadat het poeder volledig is gesmolten. Het wordt snel hard en behoudt dan zijn verhoogde, glanzende textuur.

EMBOSSiNg MET PASTA

DROOG EMBOSSEN

Behalve met embossing mallen kan je ook droog embossen met een embospen. Hiermee wordt het papier door de druk van een embossingpen opgebold en verkrijgt zodanig het gewenste reliëf. Aan de uiteinden zitten ronde balletjes (verschillende diktes) die het papier alleen indrukken en dus niet beschadigen.
Het dikke bolletje is voor gebruik op dun papier en het dunne bolletje is voor gebruik op dik papier.

Naast de embossing pen kan je ook een sjabloon en een lichtpaneel goed gebruiken. Door het lichtpaneel zie je het sjabloon door de kaart heen schijnen. Je legt het sjabloon op het lichtpaneel en daar bovenop een kaart (wit of lichtgekleurd) met de binnenkant naar boven. Vervolgens ga je met de embossing pen over de omtrek van of gaten in het sjabloon. Het papier wordt dan in het reliëf van het sjabloon gedrukt. Doordat je een patroon in de achterkant van de kaart drukt krijg je aan de voorkant van de kaart het gewenste reliëf.    

Ikzelf gebruik deze methode liefst op Vellum kaartkarton. Ik stempel een afbeelding er op en leg het ondersteboven op een foammatje. Dan neem ik een embossingpen en wrijf deze binnen de lijntjes van de afbeelding. Hierdoor worden die delen van het Vellum ondoorzichtig en wit wat een gaaf resultaat geeft!